Koeleman Trofee

1e Wedstrijd
PLAATSBEMANNINGBOOTTIJDGEC. TIJD
1Wim v. Kints en Tim Keijzer16m2
2Rob en Miriam Morelisse16m2
3Lennaert en Onno16m2
3Joost van LeeuwenLaser
5Andre NieuwenhuizeLaser
6Gerard en Jettie v/d Hoorn16m2
7Albert MeijerLaser
7JaapWillem en Ingrid16m2
9Jasper KoelemanLaser
11Ben en GerardValk
11Pieter en Peter16m2


Vandaag op 13 augustus werden weer de jaarlijkse Koeleman zeilwedstrijden gehouden. Deze wedstrijd is uitgeroepen vanwege de vele Koelemannen en vrouwen die bij de zeilvereniging zeilden en nog zeilen. Voor deze wedstrijd wordt er een alternatieve baan gevaren, namelijk de Koeleman baan. Deze baan bestaat uit 5 boeien namelijk de A B C D E, maar dit kan jaarlijks veranderen.
Het was heerlijk zeilweer met windkracht 3 met vlagen van windkracht 4 uit het zuidwesten. Vanmorgen verschenen er om 12.00 uur 11 boten aan de start om deel te nemen aan de wedstrijd en er waren verschillende start manoeuvres. Zo starten de meeste boten over bakboord en sommigen over stuurboord. Als je met het zeil over stuurboord vaart moet je voorrang geven op boten die over bakboord varen. Dit leverde direct voordelen op in het wedstrijdveld en zo loonde het toch voor sommigen om over stuurboord te starten om beter uit te komen voor de eerste boei. De boeien A B C lagen op een rijtje boven het eilandje en waren door de wind kruisrakken en halve windse rakken. Om hierheen te zeilen moest je dus een zigzag parcours afleggen. Vervolgens kon je van de A boei wel zeilen met de wind van opzij wat vaak makkelijker was. Van de A B C boei was het voor de wind uit varen “voordewind” hierdoor liep het veld weer uiteen, omdat de ene boot nu eenmaal sneller gaat dan de andere. Er werd flink gestreden om op de beste plaats te finishen en binnen 1 uur kwam de eerste deelnemer over de finishlijn.

Na de eerste wedstrijd werd er nog een boei verlegd, namelijk de D boei, om de wedstrijd nog uitdagender te maken. Hierdoor ontstonden er langere kruisrakken. Bij kruisrakken komt het aan op de juiste slagen te maken om met zo min mogelijke afstand zo snel mogelijk bij de boei te komen. Al met al was het weer een geslaagde zeildag met,ondanks de vakantie, een goede opkomst. Bij de Koelemanwedstrijd zijn er altijd ludieke prijzen te winnen, zo gingen de nummers1, 2 en 3 naar huis met de enige echte Koeleman conserven, en uiteraard de wisselbeker. Na de wedstrijd werd er nog even gezellig nagekletst over de gevaren wedstrijden met de nodige tips om volgende keer nog beter te kunnen varen. De eerstvolgende zeilwedstrijd is een inhaalwedstrijd vanwege een eerder afgelaste zeilwedstrijd. Deze wordt gevaren op 20 augustus om 12.00 uur. Wist u trouwens dat er een zeilboot voor u beschikbaar is, misschien een keer leuk om ook mee te zeilen.
Volgende wedstrijden op zondag 20 augustus 12.00 / 14.00 uur