De restauratie van ‘Cootje’

Na jaren opslag in een container aan de Langeraarseweg, kreeg de WSVL een weliswaar oude maar in redelijk goede staat (1935) verkerende 16M2 aangeboden. Nogmaals dank aan de gever van de boot.

In het voorjaar van 2020 werd een restauratie projectteam samengesteld onder leiding van scheepsbouwkundige Paul.

Kiel en roer werden onder de boot vandaan gehaald, waarna de romp werd gedraaid om de onderkant aan te pakken. Jan Pieterse stelde een ruimte ter beschikking om de werkzaamheden uit te voeren.

De romp moest eerst kaal gekrabd worden, waarbij de in de loop der jaren onderwater aangebrachte lagen teer eerst verwijderd werden. Een zware klus, waarbij 20 kg oude teer werd verwijderd. Daarna de wit gelakte zijkanten afkrabben, die op diverse plaatsen van degelijke oude kwaliteit en hardheid bleken te zijn. De romp was op diverse plekken losgekomen van de spanten, en nadat dit was vastgeschroefd kwam er weer een mooie romp tevoorschijn, waarna deze werd glad geschuurd.

Dit alles vond plaats voordat Corona maatregelen werden ingevoerd. Daarna werd er alleen, of met 2 personen (ieder aan een kant) aan de boot gewerkt. Kitten, schuren, plamuren en vele lagen grondverf, lak en onderwaterverf later, lag er een prachtige romp! Ook de kiel en het roer ondergingen dezelfde behandeling, en een nieuwe gelakte spiegel maakte het geheel compleet. De romp weer gedraaid, kiel en roer eronder gezet, aan dek nog diverse aanpassingen, waarna het dekbeslag gemonteerd werd.

Ondertussen waren de mast, giek en gaffel nagelopen en in de lak gezet. Ook de trailer was onder handen genomen, en aangepast. We hadden de beschikking over een hoge hal, zodat de boot binnen opgetuigd kon worden.

Een prachtig resultaat, het zag er schitterend uit!

Voorafgaand aan de officiële naamgeving ceremonie voor de leden, werd de boot te water gelaten om dicht te trekken. De leden was gevraagd een naam voor de boot te bedenken. Ze werd “Cootje” genoemd als eerbetoon aan Cootje Valentijn, en voorafgaand aan een wedstrijd in gebruik genomen.

De restauratie was een mooi project, waarbij vele leden hebben bijgedragen aan een prachtige boot. Tevens dank aan het Schiphol Fonds, dat ons in staat stelde de benodigde materialen aan te schaffen.

In 2023 werd “Cootje” uit de vaart genomen en vervangen door “Cootje 2”.