Zondag 9 juni

Zondag 9 juni, wat een prachtige dag op de Langeraarse Plassen.

Rond 10.00 uur werden de boeien uitgelegd op het water, kijkend naar de windrichting besloot de wedstrijdcommissie dat baan C zou worden gevaren Met een heerlijk zonnetje en en een krachtige wind verschenen er 10 boten aan de start, 4  lasers en 6 BM’s.  Ook zo mooi dat een wat ouder erelid die normaal in zijn eigen éénpersoons boot zeilt nu als fokkenmaat mee zeilde in een BM. De wedstrijdleiding startte de startprocedure waarna de zeilboten vanaf de startlijn naar de verschillende boeien zeilden. Er waren behoorlijke windvlagen. Zeker voor de lasers waaiden het best wel hard en niet iedereen hield zijn boot onder controle en ging, soms meerdere keren, om. Best zwaar om dan zelf de boot weer recht te krijgen en aan boord te klimmen.  In de BM’s moesten kapitein en fokkenmaat ook hard aan de slag  en door het buiswater haalden de meeste fokkenmaten een nat pak. Het was een gezellige drukte op en rond het water, op het Papeneiland was het festival in volle gang. Ook vanaf de kant genoten mensen van de zeilboten, suppers en surfers, roeiboten en zeilboten van Wapata.

            Voor de tweede wedstrijd haakte één laser en één fokkenmaat af. Fijn dat deze plaats terstond werd ingenomen door een ander, die zichtbaar genoot van de heerlijke wind en het zeilen.  Vaak klonk er de waarschuwing “bakboord”op het water. Immers als je van bakboord aan komt varen is er voorrang op de boot die van stuurboord komt. Door “bakboord” te roepen wordt een aanvaring voorkomen en kan de zeilboot zijn eigen koers aanhouden.

            Fantastisch om te zien dat er zoveel mogelijk is op het water en alles goed gaat door een beetje rekening met elkaar te houden. Het werd door de zeilers enorm gewaardeerd dat de suppers die vanaf het Papeneiland kwamen stopten met peddelen als er een zeilboot dicht in de buurt kwam, dank jullie wel. De volgende wedstrijd is op zondag 23 juni. Als iemand met wat zeilervaring mee wil zeilen is die van harte welkom. Een boot kan dan, tegen een kleine vergoeding, geregeld worden.